granica funkcji
Tomek: Witam mógłby mi ktoś napisać jak udowodnić albo jak rozpisać granice funkcji, w której granica
nie istnieje: np w przykładzie:
| | x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | | (x−1) | |
lim(x→−2) |
| = |
| = |
| |
| | x3+4x2+4x | | x(x2+4x+4) | | x(x+2) | |
no i z tego wynika ze granica nie istnieje ale jak to poprawnie napisać? wystarczy jakoś symbol
nieoznaczony napisać czy jakieś granice jednostronne trzeba wyznaczać?
16 paź 16:54
Rivi: Na moje oko to ten ciąg dąży do nieskończoności (jeśli x idzie od −∞)
16 paź 16:58
Tomek: no ale x dąży do −2
16 paź 16:59
Rivi: dąży ale nie osiąga... na górze wtedy masz jakieś tam liczby ujemne, a na dole masz liczbę
ujemną*ujemną −> zera nie będzie, bo x nigdy nie będzie −2, co najwyżej 2,0...01 czyli, będzie
| | −3,1 | |
tam np |
| co da dużą liczbę −> i jak będzie się zbliżać x do −2 to |
| | −2,00005*(−0,00005) | |
ta liczba będzie coraz większa
16 paź 17:04
Jack:
policz granice obustronne przy x→−2− oraz x→−2+. Jeśli wyjdą różne nieskonczoności (tzn. z
różnym znakiem),to granica nie istnieje ;>
16 paź 17:04
Tomek: ale w odpowiedziach mam że "nie istnieje"
16 paź 17:05
Rivi: No tak, ja przyjąłem, że x pędzi tylko lewostronnie

Zwracam honor
16 paź 17:06
Tomek: a w tych granicach obustronnych chodzi o to ze jak wychodzi 0 ale jest x→−2
− to granica
wynosi −
∞ a jak z + to +
∞
16 paź 17:07
Tomek: jeszcze jedno pytanko jak mam typ obliczania granic z pierwiastkami to ten wzór działa tylko
jak jest (pierwiastek − pierwiastek) czy można go sobie przerobić jak jest (pierwioastek +
pierwiastek)?
16 paź 17:11
Jack:
dla x→−2− bierzesz liczbę troszkę mniejszą od −2 i sprawdzasz znak całego wyrażenia. Dla
x→−2+ liczbę troszkę większą i również sprawdzasz znak całości. Mając znak dopisujesz go do
symbolu "∞". W ten sposób raz dostaniesz "−∞" a drugim razem "+∞", a zatem wywnioskujesz że
skoro granica obustronne są różne, to granica nie istnieje.
16 paź 17:13
Rivi: Jak przerobisz tak, żeby dało się coś skrócić to możesz zawsze. Zaraz Ci rozrysuje granice lewo
i prawo stronne... i nie działa to tak jak napisałeś −> jak dąży od −∞ do czegoś to może być
zarówno granicą −∞ i +∞
16 paź 17:14
Rivi:

L−> granica lewostronna
R−> prawostronna
tam są hiperbole zamiast kropek
16 paź 17:16