kąty w wielokącie
Monika:

Mam problem z takim zadaniem: Pięciokąt wpisano w okrąg (rysunek), zadanie polega na tym aby
wyznaczyć kąty AMC (wyszło mi 160
o − zgodnie z odpowiedziami) oraz kąt ABC którego nie wiem
jak zrobić w odpowiedziach (100
o)
16 paź 16:52
Monika: pomocy
16 paź 17:12
TOmek: Jest M to srodek okregu opisanego to
trójkąt MCD jest równoramienny więc MDC=MCD=70o
liczby CMD=40o
postępuj tak samo z trójkątem EDM i nie wiem czy EB to prosta?
16 paź 17:42
krystek: jak masz kąt środkowy AMC oparty na łuku AEDC to kąt ABC jest jego połowa (zgodnie z tw .)
16 paź 17:46
16 paź 17:48