LICZBY ZESPOLONE
Wojtek: Znajdź liczby rzeczywiste spełniające równanie
x(2+3i)+y(4−5i)=6−2i
16 paź 16:10
Grześ: wymnazamy i porządkujemy:
2x+4y+3xi−5yi=6−2i
(2x+4y)+(3x−5y)i=6−2i
Porównujemy współczynniki:
2x+4y=6
3x−5y=−2, dalej sam rozwiąż
16 paź 16:22
Wojtek: Nie wiem czy dobrze jak możesz sprawdź dla pewności
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9−6y−5y=−2
9−11y=−2
−11y=−2−9
−11y=−11|| : (−11)
y=1
−−−−−−−
x=3−2y
x=3−2
x=1
z=x+yi
z=1+i
16 paź 16:39
Grześ: czy ja wiem.. nie musisz podstawiać tego do "z", bo nie masz o tym w poleceniu. Po prostu
rozwiązaniem jest (x,y)=(1,1)
Wszystko ok
16 paź 16:48
Wojtek: dzieki
16 paź 16:57
Wojtek: Tu pojawił się problem. Czy ktoś mi rozwiąże

(2+3i)x+(5−2i)y=−8+7i
16 paź 17:26