matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometia
Załamana;/:
Witam. Proszę Was o pomoc
Przekątna przekroju osiowego walca ma długosc 8 i tworzy z podstawą kąt 60
o
. Oblicz promień podstawy tego walca.
16 paź 16:01
agata:
d=8 α=60
0
x=2r
x
cos60
0
=
d
x=d*cos60
0
x=4 r=0,5x=2.
16 paź 17:09