PRAWDOPODOBIEŃSTWO
DANUŚKA: Z potasowanej talii 52 kart wyciągamy 5kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:1)
wyciągnięto 3asy i 2damy;2) wyciągnięto 3kiery; 3) wyciągnięto co najmniej jednego asa.
Błagam POMOCY!
11 mar 17:53
mm: tu również kombinacje
11 mar 17:54
Mickej: mm brawo no dla mnie to ty jesteś bogiem wszystkie rozwiązania całkowite podajesz nic
tylko gratulować.................... takie rzucanie podpowiedzi typu tu kombinacje przy
prawdopodobieństwie nie są potrzebne bo to jest praktycznie zawsze przy
prawdopodobieństwie i pomoc to jest raczej wytłumaczenie o co chodzi a nie rzut jakimś
hasłem z rtękawa
11 mar 17:57
DANUŚKA: tyle to wiem, ale jak to ugryźć. Jestem starszą panią i mój tok mySlenia jest ciut
wolniejszy.
11 mar 17:58
mm: słuchaj no Mickej, nie wiem, co Cię ugryzło i
co to znaczy "wszystkie rozwiązania całkowite podajesz" !
11 mar 18:23
mm: Ja nie rozwiązuję całych zadań, tylko daję wskazówki, aby uczeń coś z tego wyniósł, a nie
tylko przepisał.
11 mar 18:25
Mickej: przedstawmy to w takiej postaci
liczba kart asy damy reszta
52 = 4 + 4 + 44
liczba losowań wyciągnięcia asa wyciągnięcia damy
5 = 3 2
więc nasze prawdopodobieństwo to wylosowanie 3 asów i 2 dam które wyrażają się tak
(4) (4)
(3) * (2)
---------------= prawdopodobieństwo
(52)
(5)
gdzie te liczby to kombinacje zbioru
11 mar 18:31
Mickej: resztę analogicznie
11 mar 18:31
DANUŚKA: dzieki serdeczne
11 mar 19:28
UKI: Z potasowanej talii 52 kart wyciągamy 5kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:1)
wyciągnięto 3asy i 2damy;2) wyciągnięto 3kiery; 3) wyciągnięto co najmniej jednego asa.
Błagam POMOCY!
12 mar 22:07
danuśka: Mickej dzieki, ale twój sposób na rozwiązanie tego zadania dał mi tylko do myślenia.
siedziałam nad tym do 3ciej w nocy i starałam sie zrozumieć twój tok myślenia. i Udało
się


Choć innym sposobem( myślę,że troszkę łatwiejszym a na pewno b. przejrzystym.
Jednak dzięki za wskazówki. pozdrawiam
13 mar 09:40