Stosując podstawienie rozwiąz
Zenoon z Doliny: Stosując podstawienie rozwiąz równanie
(x+2)(x+4)(x+6)(x+8)= 81
Nie znam sposobu rozwiazania tego. Mógłby ktoś pomoc?
16 paź 15:25
Grześ: wymnażamy skrajne nawiasy i środkowe:
(x+2)(x+8)(x+4)(x+6)=81
(x
2+10x+16)(x
2+10x+24)=81, stosujemy podstawienie t=x
2+10x+20, otrzymujemy:
(t−4)(t+4)=81
t
2−16=81
t
2=97... czy aby tam na pewno 81 a nie 84 jest?
16 paź 15:31
Grześ: wtedy wszystko ładnie na całkowite pierwiastki by wyszło.. sprawdź dobrze
16 paź 15:31
Zenoon z Doliny: 81 napewno
16 paź 15:37
Zenoon z Doliny: brzydkie wyniki wyszly z pierwiastkami
16 paź 15:37
Zenoon z Doliny: dzieki dobra wiem o co chodzi

pozdrawiam serdecznie
16 paź 15:41
Grześ: pozdrawiam

nie ma za co
16 paź 15:45