f(x)=m
Rodney: Dla jakiego parametru m równanie f(x)=m nie posiada rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych,
jeżeli:
f(x) = |x
2−3x+2|, dla x ≥ 0
| | 1 | |
f(x) = |
| x−2, dla x < 0 |
| | 2 | |
(w treści zadania powyższe linijki były po prostu spięte klamrą, ale nie wiedziałem jak to
tutaj zapisać)
Przedstaw interpretację graficzną problemu.
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem, bo nie rozumiem jak się za to zabrać.
16 paź 15:06
;):
Dla x ≥ 0 rysujesz parabolę f(x) = |x
2 − 3x + 2| a dla x < 0 rysujesz funkcje liniową
16 paź 15:08
Rodney: no ok, wiem już jak narysować a co z pytaniem? "Dla jakiego parametru m równanie f(x)=m nie
posiada rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych"
16 paź 15:10
;):
Rysujesz prosta poziomą y = m i sprawdzasz gdzie ta funkcja nie przetnie wyzej wymienionych
funkcji.
16 paź 15:15
Rodney: no wlasnie... y = m
ale nie rozumiem czym jest m, skąd wziąć m i w ogóle jak zaznaczyć to m
16 paź 15:20
;): Jest to linia pozioma y = m i przesuwasz ja od dolu do gory i patrzysz w ktorym miejscu ci sie
nie przecina z wykresem funkcji f(x)
16 paź 15:24