Pole kwadratu
Ola: Przekątna kwadratu jest o k dłuższa od jego boku. Oblicz pole kwadratu.
11 mar 17:50
mm: wskazówka przekątna kwadratu wyraża się wzorem a√2 gdy a jest długością boku
11 mar 17:53
Ola: a dalej?
11 mar 18:02
kaz: a+k=a√2→a=a√2-k
P=a2=2a(a-√2k)+k2
11 mar 18:14
Bogdan:
Jeszcze raz.
Zwracam uwagę, że pole P powinno być wyrażone w zależności tylko od k.
a + k = a√2 => k = a(√2 - 1) => a = k / (√2 - 1)
po usunięciu niewymierności z mianownika otrzymujemy a = k*(√2 + 1)
Pole kwadratu P = a2
Wstaw w miejsce a wyrażenie k*(√2 + 1)
11 mar 18:36