zamień na ułamek zwykły 41,7(9)
Milenka:
16 paź 14:53
Milenka: :(
16 paź 15:03
kylo1303: 41 mozemy chwilowo pominac, problemem jeste zamienic 0,7(9) na ulamek.
Ja to bym tak zrobil:
0,7(9)=x /*10
7,(9)=10x
79,(9)=100x
100x−10x=79,(9)−7,(9)
90x=72
16 paź 15:12
Milenka: x=41,7(9) /*10
10x=417,(9) /*10
100x=4179,(9)
90x=3762 / 90
x=376290
x=2095
16 paź 15:15
Milenka: a tak moze być?
16 paź 15:16
Milenka: Dzieki kylo
16 paź 15:19
asdasd: γγΔ∊∊∊∊δ≤
18 wrz 21:38
Monika: Mozna też zapamiętać sprytny sposób, przykłady:
0,(7) to 7/9
0, (15) to 15/99
0, (319) to 319/999
0, 2(7) to (27−2) / 90
albo np.
2, 4(67) to masz 2 całości i (467−4) / 990
15 paź 22:29