Objetosc szescianu
Załamana;/: Oblicz Pc sześcianu o przekątnej d=10.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu.
Nie mam pojecia od czego zaczac

Z góry bardzo dziekuję za pomoc
16 paź 14:44
Rivi: od porządnego rysunku

potem rysujesz przekątna sześcianu i wycinasz trójkąt prosty − bok
"a", przekątna podstawy "a
√2" i przekątna d=10 jako przeciwprostokątna. Zawsze zaczynaj od
rysunku, zaznaczaj dane i się robi jasne...
16 paź 14:50
Załamana;/:

d= 10
Pc= 6a
2
a
√2= d
10= a
√2
a= 10 / :
√2
a= 10:
√2
a= 10 *
√2 :
√2
a= 10
√2 : 2
a= 5
√2
Pc= 6 (5
√2)
2
Pc= 6*25*2
Pc= 300 cm
2
16 paź 15:04
Załamana;/: Dobrze to jest?
16 paź 15:05
Rodney: zaznaczyłaś chyba przekątną boku, a nie sześcianu, prawda?
16 paź 15:07
Załamana;/:

Tak. Pomylilo mi sie..
16 paź 15:12
Rivi: Teraz jest prawidłowo, robisz trójkąt z tym bokiem przerywanym i z przekątną podstawy −> kąt
między nimi jest prosty.
16 paź 15:14
Rodney: no i teraz spróbuj z twierdzenia pitagorasa
bok = a
przekątna podstawy a √2
natomiast twoja przekątna sześcianu 10
102 = a2 + (a √2)2
spróbuj obliczyć z tego a
16 paź 15:15
Załamana;/:

O to chodzi?
16 paź 15:20
Rodney: tak wlasnie o to, jest to trojkat prostokatny
16 paź 15:21
Rodney: jest tez wzor na przekatna szescianu d=a √3
16 paź 15:22