Wartość bezwzględna
aguniaa: Rozwiąż nierówność:
| 2x − x2 | + | x2 − 4 | > 0
16 paź 14:42
Vax: Zauważ, że wartość bezwzględna z dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemna, czyli suma dwóch
wartości bezwzględnych też będzie nieujemna. Zauważ, że suma dwóch wartości bezwzględnych
będzie równa 0, jeżeli obydwa wyrażenia pod wartościami bezwzględnymi będą równe 0, czyli
naszym rozwiązaniem jest x ∊ R z wyjątkiem iksa będącego rozwiązaniem układu:
{2x−x2 = 0
{x2−4 = 0
⇔
{x(2−x) =0
{(x−2)(x+2) = 0
Skąd x=2
Więc x ∊ R \ {2}
16 paź 14:48
aguniaa: A co z x = − 2 ?
16 paź 15:37
kylo1303: x=−2 nie spelnia ukladu rownan napisanego przez Vax−a. Jak nie jestes pewna to mozna podstawic
do pierwszego rownania i wyjdzie:
2*(−2)−(−2)2=−4−4=−8
16 paź 15:45