system binarny
bigos: 11110000 − 11 1000000 − 1
mam taki schemat
1 −1 = 0
1 − 0 = 1
0 − 1 = 1 i pożyczka do następnej kolumny
0 − 0 = 1
liczę to tak
1
11110000
11 −
==========
1
no i w zasadzie w takim miejscu się zacinam ponieważ
0−1= 1 i pożyczka więc misze jeden i daje pożyczkę dalej i potem mam
0−1 = 1 i pożyczka ale ale jest jeszcze −1 i nie wiem co robić
16 paź 14:41
ziom : informatyk
16 paź 15:52
Mateusz:
Zrobie podobny przyład ktory mysle rozwieje twe wątpliwosci:
wezmy sobie np
10101−01111
10101
−01111
−−−−−−−
00110
w pierwszej kolumnie od prawej strony odjąłem 1 od 1 i otrzymałem 0 w kolejnej kolumnie id zera
nie da sie odjąć jeden stąd dokonujemy przeniesienia z kolumny trzeciej od konca. i ta wzięta
jedynka jest 10 w obecnej kolumnie a wiec w wyniku odejmowania otrzymujemy 1 w kolumnie
trzeciej od konca w ktorej mamy teraz zero bo jedynke przenieslismy sobie wczesniej mamy odjąć
1 od 0 więc dokonujemy kolejnego przeniesienia w kolumnie sąsiedniej nie ma juz 1 a więc
przenosimy 1 z najbardziej znaczącego bitu odjemnej. Przenosimy 1 do kolumny sąsiedniej i
otrzymujemy 10 po czym przenosimy z niej 1 do następnej kolumny. W kolumnie trzeciej od konca
przeniesione 1 stakje sie liczbą 10 i dalej to juz proste odejmowanie odejmujemy 1 od 10 i
otrzymujemy 1 w czwartej kolumnie od konca odejmujemy 1 od 1 co daje nam 0 itd
16 paź 18:32