obliczyć granice ciągu
Monika92: obliczyć granice ciągu
un= √n+2−√n
16 paź 14:39
Monika92: wie ktoś jak to zrobić?
16 paź 14:49
Monika92: mam jeszcze podobne zadanie i nie wiem jak zrobic

u
n=3n−
√9n2+6n−15
16 paź 15:06
;):
| n + 2 − n | | 2 | |
| = |
| = 0 |
| √n + 2 + √n | | √n + 2 + √n | |
16 paź 15:22
Monika92: rozw drugiego:
| | 6n−15 | |
po przekształceniach wychodzi mi |
| i na końcu wychodzi 1 a w |
| | 3n+√9n2+6n−15 | |
odpowidziach jest −1
gdzie może być błąd
16 paź 15:29
agata: Po przekształceniu w liczniku wychodzi 9n2−9n2−6n+15
16 paź 15:40
Monika92: no tak ale ja skróciłam 9n2−9n2
16 paź 15:47