zadanie
tomek215: liczby zespolone
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór liczb spełniających podane warunki
π≤arg(iz)≤2π
16 paź 14:38
Rivi: arg(iz)=arg(i)+arg(z)=
czyli druga i trzecia ćwiartka (łącznie z osią urojonych)
16 paź 14:44
Rivi: | | π | |
tam z tylu powinno być, że arg(iz)=arg(z)+ |
| i to π się przenosi na boki nierówności |
| | 2 | |
16 paź 14:45
Godzio:
| | π | |
arg(iz) = arg(i) + arg(z) = |
| + arg(z) |
| | 2 | |
arg(z) = φ
Chyba tak powinno być
16 paź 14:46
tomek215: Godzio chyba prawidłowo napisał tak mi sie zdaje ale
Givi też pomógł. Dzieki bo
narazie tego nie czaje, a mam to na wykładach i ćwiczeniach. Na ćwiczeniach jeszcze jeszcze
ale z pracami domowymi jest gorzej
16 paź 14:58
tomek215: a z takim czyms pomozecie, poprzedni przykład juz wiem jak jest obliczony
a ten?:
| | 1 | |
wiem ze arg(i−z) = U{arg(i)}{arg{z} czyli |
| tak? |
| | arg(z) | |
16 paź 15:14
tomek215: podbijam
16 paź 15:21
AS: pomoże ktoś?
narysować na płaszczyźnie
−π/4 < arg(z−2+3i)<= 5Pi/6
i rozwiązać równanie z6=(2+4i)6
14 maj 23:02