Wielomiany, dwa proste zadanka, prosze o wyajsnienie.. POMOCY
zdesperowana-Ania: 1.wykaz, ze liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x4−6x3+17x2−16x+4
2.Dla jakich wartości a i b liczby 3 i −1 sa pierwiastkami wielomianu
x3+ax2+bx−3
3.Dla jakiej wartosci parametru a reszta z dzielenia wielomainu
W(x)=x3+a2x2−4ax−5
przez dwumian x−2 jest liczbą ujemną?
16 paź 14:24
Dawid: 1. podzielenie wielomianu przez (x−2)
2
2. rozwiazanie ukladu rownan:
3
3+a3
2+3b=0
−1+a−b−3=0
3. przedsawienie W(x)=(x−2)*g(x)−y
a więc również można wykorzystać zwykłe pisemne dzielenie wielomianu
16 paź 21:40
ZKS:
W(2) = 0
W'(2) = 0 (pochodna wielomianu W(x))
Wtedy wykażesz że pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x) jest 2.
16 paź 22:06
Dawid: Podwarunkiem że ktoś miał pochodne

ja dopiero w planach
16 paź 22:11
Jack:
metoda 1. Dawida powinna być uzupełniona warunkiem, że W(x) nie jest już podzielny przez
(x−2)3
ZKS, jeszcze trzeba pokaazać, że W(2)''≠0.
16 paź 22:30
ZKS:
Rzeczywiście masz rację
Jack spojrzałem tylko że udowodnić że dwukrotnym to już nie
nałożyłem że nie może być trzykrotnym.
16 paź 22:56
Jack:
16 paź 23:02