Niewymierność
Kaznodzieja: Usuń niewymierność z mianownika.
Mam taki przykład, nie potrafię go rozwiązać... a co gorsza, tutaj poprawnie napisać
Licznik: 1+√2
Mianownik: √2−√3+√5
Z góry dzięki.
16 paź 14:06
Eta:
pomnóż licznik i mianownik przez [(
√2−
√3)−
√5]
w mianowniku otrzymasz (
√2−
√3)
2−(
√5)
2= (2−2
√6+3) −5 = −2
√6
i teraz jeszcze raz pomnóż licznik i mianownik przez
√6
powodzenia
16 paź 14:14
Rodney:
nie jestem pewny, ale musisz to chyba sobie pogrupować... np
no i teraz znajomość wzorów skróconego mnożenia...
a=
√2
b=(
√3+
√5)
ty masz w mianowniku a−b
więc musisz pomnożyć to razy a+b (ze wzoru (a−b)(a+b)=a
2−b
2
i wyjdzie ci, że w mianowniku 2 − (3+2
√15+5)
pomijasz nawias i masz 2 − 3 − 2
√15 − 5)
wykonujesz działanie i otrzymujesz: −6 − 2
√15
pod pierwiastek i −6 −
√60
pamiętaj o wykonywaniu działania w liczniku, a z mianownikiem dalej spróbuj sam
16 paź 14:15
Rodney: możliwe, że coś po drodze pokręciłem

jak tak to sorki
16 paź 14:15