Wielomiany...
geodeta: Wielomian W dany jest wzorem W(x)=x3+ax2−4x+b
a) Wyznacz a, b oraz c tak, aby wielomian W był równy wielomianowi P, gdy
P(x)=x3+(2a+3)x2+(a+b+c)x−1
b) Dla a=3 i b=0 zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
16 paź 13:47
Eta:
a) W(x)= P(x) to:
2a+3=a i a+b+c= −4 i b= −1 .......... dokończ
b) W(x)= x3+3x2−4x = x(x2+3x−4)= x(x−1)(x+4)
16 paź 13:55
geodeta: Nie rozumiem nadal podpunktu a)
16 paź 14:37
tomek215: poprostu czynniki stojące przy niewiadomych o tym samym stopniu muszą byc sobie równe, aby
wielomiany były równe
tak wiec 2a+3 z wielomianu P(x) musi być równy a z wielomianu W(x)
16 paź 14:44