rownanie logarytmiczne
mateusz: logx(4x2 + x − 4) = 3
wynik ma byc x=4
pierwsza D czyli (4x2 + x − 4) > 0 i wychodzi Δ √65 narazie dobrze?
3 jako logx x3 ? i potem przez dzielniki wielomianu?
16 paź 13:40
Dawid: Uwzględnij jeszcze ze x musi byc różne od 1

Potem do rozwiazania wielomian 3 stopnia
16 paź 13:43
mateusz: wyszlo mi (x−4)(x−1)(x+1)
−1 gdzie się redukuje że jest tylko rozwiazaniem liczba 4?
pozdrawiam!
16 paź 13:47
Dawid: NIe redukuje się nic. Tylko uwzględniasz dziedzine. x=1 i x=−1 nie należa do dziedziny stąd x=4
16 paź 13:53