I have no idea!
Adrian: Dziewczynka wykonała z kolorowego papieru "pawie oczko", naklejając na siebie kolejno
koła, przy czym długość promienia każdego kolejnego koła stanowi 0,9 długości promienia
koła poprzedniego.
a) Wiedząc, że największe koło ma promień o długości 20 cm, a najmniejsze ma promień o
długości 14,58 cm, oblicz ile kółek nakleiła dziewczynka
b) oblicz ile papieru zużyła dziewczynka na wykonanie "pawiego oczka".
11 mar 17:19
tim: a)
0,9x * 20 = 14,58
0,9x = 14,58/20
0,9x = 0,729
0,93 = 0,729
trzy kółka
b) policz pola każdego z kół i dodaj
11 mar 17:27