Fizyka wektory
pawel: Witam mam takie zadanie z fizyki i nie wiem czy dobrze policzylem moglby ktos przeliczyc?
Dane sa dwa wektrory a=3i + 4j −5j i b=−i + 2j + 6k
a) policz dlugosc wektrow mi a wyszlo √50 a b √41
b)iloczyn skalarny wektrow mi wyszlo −25
16 paź 13:36
Rivi: mi również tyle wyszło (zakładając, że w "a" jest −5k
16 paź 13:44
pawel: Tak tak pomyłka tam jest

to jeszcze jak policzyć kąt między nimi?
Podstawiłem do wzoru na iloczyn skalarny czyli −25=
√50*
√41*cosα i wyszło mi że cosα=−0,5521
Jest może jakaś inna metoda?
16 paź 13:53