wart. bezw. z parametrem
kylo1303: Omów liczbę rozwiązań równania | |x−2| + |1−x| − 2|x−3| |=m w zależności od m.
Nie bardzo wiem jak podac rozwiazanie, napisze tok rozumowania i co zrobilem:
znalazlem "miejsce zerowe" kazdej mniejszej wart. bez. i nastepnie rozpatruje 4 przypadki.
1.) x<1
opuszczam wart. bez. z odpowiednim znakiem i wychodzi:
m=|−3|=3
2.) x należy do <1,2)
m=|2x−9| (nie wiem czy dalej z tym cos robic)
3.) x nalezy do <2,3)
m=|4x−9|
4.) x>=3
m=3
Podam jeszcze ewentualnie tak jak mi sie wydaje powinna brzmiec odpowiedz:
−dla m mniejszego od 0− nie ma rozw.
−dla m=3 rownanie tozsamosciowe (nie skonczenie wiele rozw)
− w tych 2och pozostalych przypadkach byloby 1 rozwiazanie ale nie wiem jak to zrobic
dokladniej.
Prosze o pomoc/nakierowanie czy myslenie jest wlasciwe.
16 paź 13:08
Grześ: Najlepszym sposobem jest graficzne rozpatrywanie.
Narysuj funkcję po lewej stronie:
f(x)=||x−2|+|1−x|−2|x−3||
Potem badaj przeciecia z prostą poziomą y=m i liczba przecięć to liczba rozwiązań dla danego
przedziału "m"
dasz radę?
16 paź 13:10
kylo1303: To sie okaze

Sprobuje narysowac, jesli sie uda (a raczej sie uda) to dalej z wyznaczeniem
odpowiedzi nie bedzie problemu. Dzieki za rade.
16 paź 13:16