matematykaszkolna.pl
wart. bezw. z parametrem kylo1303: Omów liczbę rozwiązań równania | |x−2| + |1−x| − 2|x−3| |=m w zależności od m. Nie bardzo wiem jak podac rozwiazanie, napisze tok rozumowania i co zrobilem: znalazlem "miejsce zerowe" kazdej mniejszej wart. bez. i nastepnie rozpatruje 4 przypadki. 1.) x<1 opuszczam wart. bez. z odpowiednim znakiem i wychodzi: m=|−3|=3 2.) x należy do <1,2) m=|2x−9| (nie wiem czy dalej z tym cos robic) 3.) x nalezy do <2,3) m=|4x−9| 4.) x>=3 m=3 Podam jeszcze ewentualnie tak jak mi sie wydaje powinna brzmiec odpowiedz: −dla m mniejszego od 0− nie ma rozw. −dla m=3 rownanie tozsamosciowe (nie skonczenie wiele rozw) − w tych 2och pozostalych przypadkach byloby 1 rozwiazanie ale nie wiem jak to zrobic dokladniej. Prosze o pomoc/nakierowanie czy myslenie jest wlasciwe.
16 paź 13:08
Grześ: Najlepszym sposobem jest graficzne rozpatrywanie. Narysuj funkcję po lewej stronie: f(x)=||x−2|+|1−x|−2|x−3|| Potem badaj przeciecia z prostą poziomą y=m i liczba przecięć to liczba rozwiązań dla danego przedziału "m" dasz radę? emotka
16 paź 13:10
kylo1303: To sie okaze emotka Sprobuje narysowac, jesli sie uda (a raczej sie uda) to dalej z wyznaczeniem odpowiedzi nie bedzie problemu. Dzieki za rade.
16 paź 13:16