równanie logarytmiczne
mateusz: log
1/2log
8 x2 −2xx−3= 0
prosze o pomoc to 0 jak rozpisac na log 1/2? kurcze
16 paź 13:08
mateusz: dziedzina= (0,2) u (3 + ∞) tak?
16 paź 13:10
Dawid: 0=log0,5(1) popraw rownanie bo nie bardzo wiem co ma oznaczac log1...?
16 paź 13:11
mateusz: przepraszam za błąd
log 12 1/2 − to podstawa
16 paź 13:13
Dawid: | | x2−2x | |
czyli ku woli upewnienia się log0,5(log8 |
| )=0? |
| | x−3 | |
16 paź 13:14
mateusz: tak dokładnie tak sry za problemy ze zrozumieniem
16 paź 13:17
Dawid: Rozwiazanie moim zdaniem powinno wygladac tak:
Dziedzine ustaliles dobra x∊(0,2) u (3 +
∞)
0=log
0,5(1)
a więc:
| | x2−2x | |
log0,5log8 |
| =log0,5(1) |
| | x−3 | |
x
2−2x=8x−24
x
2−2x−8x+24=0
x
2−10x+24=0
Δ=4
x
1=4
x
2=6
Rozwiazania naleza do dziedziny
16 paź 13:22
Dawid: Ups jeszcze chwila bo podstawowy blad popełniłem
16 paź 13:24
Dawid: W tym wypadku to nic chyba nie zmienia ale trzeba uważać przy mnożenie i dzieleniu przez wyrazy
z niewiadoma zwłaszcza w nierównościach. Powinno przenieść się 8 na druga strone i sprowadzać
do wspolnego mianownika. Wynik wyjdzie akurat w tym przypadku taki sam
16 paź 13:27
mateusz: dawid dzieki za pomoc ! zapomniałem jednej własności i dlatego mi to sprawiło trudność
pozdrawiam !
16 paź 13:30