Liczby
Marcin: Proszę o pomoc
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 100 które przy dzieleniu przez 7
dają resztę 5.
11 mar 17:16
tim: 7x + 5 < 100
x < 95
x < 13 4/7
Tych liczb jest 13.
7 * 1 + 5
7 * 2 + 5
7 * 3 + 5
7 * 4 + 5
7 * 5 + 5
itd.
Wystarczy zsumować dalej.
11 mar 17:20
Bogdan:
Najmniejszą liczbą naturalną, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 5 jest liczba 5,
kolejne to 12, 19 itd., największą i jednocześnie mniejszą od sto jest liczba 96.
Mamy tu ciąg arytmetyczny (an), w którym a1 = 5, r = 7, an = 96.
Mamy obliczyć n.
Korzystamy z wzoru: an = a1 + (n - 1)*r
96 = 5 + (n - 1)*7
91 = (n - 1)*7 dzielimy obustronnie przez 7
13 = n - 1
n = 14
Obliczamy S14 = (1/2)*14*(5 + 96) = 7*101 = 707
11 mar 18:26
claudi: tylko własnie jak poprawnie oblicza się tą liczbe z resztą wkońcu na kalkulatorze wyskakuje
zupełnie inny winik niz jakbym miala obliczyc to pisemnie
29 gru 20:15