zadanie z treścia
Alek: Suma dwóch liczb naturalnych wynosi 48,a ich najwiekszy wspólny dzielnik to 8 ,znajdz liczby
x+y=48
tylko tyle przechodzi mi do głowy ,pomóżcie proszę
16 paź 12:52
Alek: mam sprawdzian i próbuje robic,rózne zadania .,Pomózcie proszę
16 paź 12:58
Alek:
16 paź 13:04
janio: x+y = 48 NWD(x,y) = 8
x= 8k
y=8s
zatem 8k + 8s = 48 /:8
k+s = 6
przypadki
k = 1 2 3 4 5
s = 5 4 3 2 1
jedyne rozwiązanie to
k= 1 i s =5 czyli x = 8 i y =40
pozostałe przypadki nas nie interesują bo NWD(x,y) = 8 .Powodzenia.
16 paź 13:05
Alek: Dzięki
16 paź 13:10