równanie logarytmiczne
mateusz: prosze o pomoc z tym równaniem
log
4log
2log
3 (2x−1)=1/2
nie wiem jak rozgryźć te podstawy logarytmu ...
16 paź 12:52
Maciek: wyznacz dziedzinę
16 paź 12:54
Maciek: log2log3 (2x−1)>0
16 paź 12:55
Maciek: log3 (2x−1)>0
16 paź 12:56
Maciek: oraz 2x−1>0 i zrób zestawienie z tych trzech (część wspólna)
16 paź 12:56
kylo1303: Tu chyba najwiekszy problem to rozszyfrować o co chodzi:
Zapisz sobie log4[log2log3 (2x−1)]=1/2 czyli:
41/2=log2log3 (2x−1) i analogicznie dalej:
22=log3 (2x−1)
34=2x−1
2x=82
x=41
P.S. nie wiem jak dac mala liczbe (podstawe logarytmu)
16 paź 12:57
mateusz: Maciek dzieki ale dlaczego w pierwszym przypadku dot D pominąłeś log 4?
kylo1303
dzieki zaraz to musze ogadnac i zrozumiec
16 paź 12:59
konrad: Bo wyznaczasz dziedzinę właśnie tego log4. Czyli log2log3 (2x−1)>0
16 paź 13:06
kylo1303: No tak jak Maciek pisal musisz jeszcze wyznaczyc dziedzine. A to co ja napisalem to korzystasz
z definicji.
16 paź 13:09