.Dwa punktowe ładunki jednoimienne znajdują się w odległosći 0,6m.Jeden z nich j
t.: .Dwa punktowe ładunki jednoimienne znajdują się w odległosći 0,6m.Jeden z nich jest 4razy
większy od drugiego.W ktorym miejscu na linii łączacej ładunki liczac od ładunku wiekszego
należy umieścic 3 ładunek aby był w równowadze?
16 paź 12:40
t.: .Dwa punktowe ładunki jednoimienne znajdują się w odległosći 0,6m.Jeden z nich jest 4razy
większy od drugiego.W ktorym miejscu na linii łączacej ładunki liczac od ładunku wiekszego
należy umieścic 3 ładunek aby był w równowadze?
PROSZĘ O POMOC
16 paź 12:40
t.: ktos zna sie na fizyce?
16 paź 12:45
16 paź 12:50
Sławek:
F
1=F
4
x
2= 4(r−x)
2
x
2= 4r
2−8rx + 4x
2
3x
2 −8rx + 4r
2 =0
3x
2 − 4,8x + 1,44 =0
a potem Δ= ...
x
1=0,4
x
2=1,2 (odrzucamy bo będzie poza linią łączącą ładunki)
16 paź 13:04
t.: wielkie dzieki za pomoc juz wszystko rozumiem
16 paź 13:48