wyznacz takie liczby a i b, że
marcin: Ratunku, pomocy...
√a+√b=√6+√11
16 paź 12:37
ICSP: obustronnie do kwadratu:
a + 2√ab + b = 6 + √11
z tego układamy układ równań:
a+b = 6
2√ab = √11
rozwiąż i otrzymasz a oraz b
16 paź 12:41
marcin: zpomniałem że mają być wymierne:\ czy to coś zmienia
16 paź 12:48
ICSP: co najwyżej odrzucisz pewne rozwiązania.
16 paź 12:49
konrad: Nie.
16 paź 12:50
marcin: dzięki wielkie
16 paź 12:55
ICSP: Tu nie wyjdzie nic sensownego. Na pewno dobrze przepisałeś treść zadania?
16 paź 12:55
konrad: Wyjdzie, wyjdzie
16 paź 12:56
marcin: tak wszystko jest niby dobrze
16 paź 13:00
marcin: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wyszło a= |
| i b=5 |
| lub a=5 |
| i b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 13:02
ICSP: fakt

Jak się nie umie odejmować
16 paź 13:03
Alek: Popatrzcie proszę na moje zadanie
16 paź 13:03
konrad: No i dobrze wyszło
16 paź 13:03
marcin: jeszcze jest drugie ale to analogicznie √6−4√2=√a−√b
16 paź 13:04
Vax: ICSP Twoje rozwiązanie jest błędne. Podobne zadanie było na pierwszym etapie
ubiegłorocznej olimpiady matematycznej i należy to zrobić tak, po podniesieniu do kwadratu
dostajemy:
a + b + 2
√ab = 6+
√11
Nie możemy jednak od razu założyć, że 2
√ab =
√11 i a+b = 6, tak jest, ale trzeba jeszcze
dowieść, że nie może być inaczej. Załóżmy nie wprost, że 2
√ab =
√11+x i a+b = 6−x, czyli
wtedy x jest wymierne, ale:
| | 4ab−11−x2 | |
2√ab = √11+x /2 ⇒ 4ab = 11+2√11x+x2 ⇔ √11 = |
| , jednak po lewej mamy |
| | 2x | |
liczbę niewymierną, a po prawej wymierną, więc sprzeczność. Czyli widzimy, że rzeczywiście:
{a+b = 6
{2
√ab =
√11
Stąd łatwo dostajemy:
| | 1 | | 11 | | 11 | | 1 | |
(a,b) = ( |
| ; |
| ) v ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 13:06
ICSP: to nawet prostsze

6 − 4
√2 = 4 − 4
√2 + 2 = (2 −
√2)
2
√(2 − √2)2 = |2 −
√2| =
√4 −
√2
a = 4
b = 2
pułapka na końcu
16 paź 13:07
marcin: a to takie buty

dzięki
16 paź 13:13