Obliczyć granice Bardzo proszę o pomoc. Nie wychodzi mi :(
Klaudia: √3n2+2n−5−n√3
16 paź 12:26
Rivi: an= √3n2+2n−5
bn=−n√3
liczysz granicę jednego i drugiego, i szukana granica to lim an + lim bn
16 paź 12:36
Rivi: albo nie −> bo wyjdzie nieskończoność minus nieskończoność czyli trzeba inaczej.
lim=√n2(3+2n−5n2−√3n=√3n2−n√3=n√3−n√3=0
wydaje mi się, że to jest dobrze, ale pewności brak.
16 paź 12:40
Rivi: o ile n→∞
16 paź 12:41
Klaudia: właśnie wiem ale to też jest zły wynik ma wyjśc 1√3 Proszę o pomoc
16 paź 13:00
Vizer: | | 3n2+2n−5−3n2 | |
limn→∞= |
| = |
| | √3n2+2n−5+n√3 | |
| | n(2−5n) | | 2 | | 1 | | √3 | |
limn→∞= |
| )= |
| = |
| = |
| |
| | n(√3+2n−5n2+√3 | | 2√3 | | √3 | | 3 | |
16 paź 13:22