Oblicz pole
Rodney:

Na okręgu o promieniu r zaznaczono kolejno w jednakowych odległościach punkty A,B,C,D,E,F.
Przez punkty A i C, a następnie D i E poprowadzono proste do przecięcia w punkcie K. Przez
punkt F poprowadzono prostą (równoległą do AE) tak, że przecięła się ona z dwiema pozostałymi
prostymi w punktach M i L. Oblicz pole figury wyznaczonej punktami K, L, M.
Wydaję mi się, że ta figura będzie wyglądała tak jak ja to zaznaczyłem, ale sprawdźcie czy się
nigdzie ni pomyliłem...
Jak ugryźć to zadanie?
16 paź 12:23
Rodney: odświeżam, bo zostało już nisko zepchnięte
16 paź 12:34
Rodney: jest ktoś w stanie pomóc? wiem już, że AE = r √3 oraz ED = r
16 paź 13:05
Rodney: dodatkowo znalazłem
AC = r √3
AF = r
EF = r
CD = r
DE = r
AE = r √3
CF = 2r
AD = 2r
podejrzewam, że będzie tutaj coś z twierdzenia Talesa, ale jakoś nie mogę tego pozbierać do
kupy
16 paź 13:23
16 paź 13:40