całka podwójna
Lachu: Całka podwójna
Mam problem z całką podwójną, nie wiem gdzie robie błąd...
| | xy2 | | x | |
∫∫ysin |
| dydx Obszar x=0, y=√π, y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
Obszar mi wyszedł 0≤x≤2√π 0≤y≤ |
| |
| | 2 | |
| | xy2 | |
Najpierw zrobiłem całkę przez podstawienie ( |
| ) a następnie po podstawieniu po y, |
| | 2 | |
wychodzi mi trudna całka...
16 paź 11:44
Lachu: ..
16 paź 11:53
Grześ: Już Pomogę
16 paź 12:14
AS: Spróbuj podstawić y2/2 = t , wtedy 2y/2 dy = dt czyli ydy = dt
16 paź 12:15
Lachu: ale nie lepiej sie pozbyć stałej x?
16 paź 12:22
Grześ: | | x | |
Najpierw policzymy całke po y, dla √π≤y≤ |
| , czyli: |
| | 2 | |
| | xy2 | | | | | | | |
∫ ysin |
| dy = [− |
| ] = − |
| + |
| , |
| | 2 | | x | | x | | x | |
teraz:
√π
Liczymy po x, dla 0≤x≤2
√π:
2
√π
0
Pomyślę chwilkę i zaraz rozpisze całki
16 paź 12:23
Grześ: o kurde.... z tej postaci to raczej nie ma szans policzyć całki... wyjdzie tak skomplikowana...
musi być o wiele prostszy sposób na to zadanko.. hmm
16 paź 12:28
Lachu:

chyba y zmieniają się od 0 do x/2, czy się myle?
16 paź 12:28
Lachu: kurcze ja mam wątpliwość tylko co do obszaru czy dobrze zaznaczyłem...
16 paź 12:30
Lachu: kurde chyba obszar źle zaznaczyłem, nie wiem czy y nie powinien się zmieniać (x/2 do √π)
16 paź 12:31
Lachu: prosze o pomoc
16 paź 13:43