epic: Uzasadnij, że
2(1+3+32+ ... +32010) < 32011
Na razie zauważyłem tyle:
−> w nawiasie jest ciąg geometryczny, q=3
16 paź 11:40
Sławek:
Oblicz Sn
16 paź 12:03
TOmek: Było już to:
2+2(31+32+...+32010)
2*S2010+2 <32011
16 paź 12:04
epic: Troszkę pomyślałem i wywnioskowałem coś takiego:
sn=2011
1−32011
s2011=−−−−−−−−−
−2
1−32011
2(−−−−−−−) < 32011
−2
−(1− 32011) < 32011
−1 + 32011 < 32011
32011 − 1 < 32011
Z tego wynika, że nierówność zachodzi.
16 paź 12:11
epic: Proszę o sprawdzenie.
16 paź 12:12
epic: Sprawdzi ktoś?
16 paź 12:23
rumpek: źle
2 + 2(3 + 3
2 + 3
3 + 3
4 ... 3
2011) < 3
2011
| | 1 | |
2 + 2* |
| *(32011 − 1) < 32011 |
| | 2 | |
resztę chyba dokończysz i zauważysz, że nierówność nie jest prawdziwa
16 paź 12:28
epic: Czemu wyrzuciłeś 1 z ciągu w nawiasie?
16 paź 12:36
epic: I skąd wzięło się 2+ na początku?
16 paź 12:43
rumpek: ta 2 to wlasnie jest ta 1....
2(1 + 3 + 32
2 + 2 * 3 + 2 * 32
2 + 2(3 + 32 ...
Dobra spadam, będę za jakieś 2h jakby co
16 paź 12:44
Dawid: Pomagam
16 paź 12:47
epic: Z tą 2 już rozumiem.
1−qn
Sn= 1* (−−−−−−−) gdy q=3 to w mianowniku powinno być −2
1−q
czyli we wpisie Rumpka z 12:28, nie powinno być *−12 ?
16 paź 12:54
Dawid: W nawiasie jest ciag geo co juz zauważyliśmy.
a
1=1
q=3
n=2010
| | 1(1−32010) | | 1 | |
Sn= |
| = − |
| *(1−32010) |
| | −2 | | 2 | |
2*S
n<3
2011
−(1−3
2010)<3
2011
3
2010−1<3
2011
Nierówność prawdziwa.
16 paź 12:54
epic: O właśnie tylko, że n=2011 chyba?
16 paź 12:57
Dawid: Racja racja
Zmienia to trochę bo wychodzi 3
2011−1<3
2011
Co też jest poprawna równościa
16 paź 12:59
epic: Czyli mój wpis z 12:11 jest dobry?
16 paź 13:01
Dawid: Moim zdaniem tak
16 paź 13:04
Dawid: Rumpek popełnił bład w liczbe wyrazów w ciagu wyrzucajac 1 nie mamy 2011 tylko 2010
16 paź 13:06