Proszę o pomoc
Kwintesencjusz: Nie wiem, jak rozwiązać wielomian
x4+x3−14x2+26x−20=0
16 paź 11:28
Dawid: Z moja wiedza nie wpada mi nic innego do głowy jak znalezienie pierwiastka. Można próbować
grupować jakoś ale nie widzę w tej chwili nic

O ile wiem można stosować wzor Cardano albo
sprowadzać do postaci kanonicznej. Sposobów jest wiele. Przedstawiam jeden nie koniecznie
najlepszy ale w tym wypadku równie skuteczny

w(2) = 0
dzielimy wielomian przez x−2 i otrzymujemy W(x)=(x−2)(x
3+3x
2−8x+10)
następnym pierwiastkiem jest x=−5 a więc W(x)=(x−2)(x+5)(x
2−2x+2)
delta równania kwadratowego jest ujemna a więc wielomian W(x) ma tylko dwa pierwiastki:
x=2 i x=−5
16 paź 12:23
ICSP: Wzory Cardano dawidzie stosujemy dal wielomianów stopnia III. Dla wielomianów stopnia IV
stosujemy metodę Ferrariego.
16 paź 12:39
Dawid: Tak wiem dlatego chodziło mi o rozpisanie wzorami Cardano w etapie gdy znamy już pierwszy
pierwiastek=2

Co do metody Ferrrariego nie znam niestety przewidywania programowe z liceach
nie maja w planach tego nauczać.

Pomagam uczać sie i ucze sie pomagajac

dziekuje
16 paź 12:42