.
Aga: Ciąg an jest ciągiem geometrycznym:
a) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność , jeśli q=1/3, S5=
-605
b) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność, jeśli q=1/2, S6 -
S5=3
c) Wyznacz iloraz ciagu (an) jeśli a1=6, a10*a6=16 oraz ciąg ten nie jest monotoniczny
d) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an), wiedząc, że ich suma jest równa 5115
oraz a1=5 i q=2
e) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an) , wiedząc, że ich suma jest równa 1093
oraz a2=3 i a5=81
11 mar 17:14
Basia:
ciąg geometryczny jest rosnący ⇔ q>1
ciąg geometryczny jest malejący ⇔ q∈(0;1) ⇔ 0 < q < 1
dla q=1 ciąg geometryczny jest stały
dla q<0 ciąg geometryczny jest naprzemienny
to wszystko co trzeba wiedzieć, żeby określić monotoniczność ciagu geometrycznego znając
jego iloraz q
-----------------------------------------------------------
Sn = a1*(1-qn) / (1-q)
w przykładzie (a)
S5 = a1*(1-q5) / (1-q)
-605 = a1*(1 - 1/35) / (1-1/3)
-605 = a1*(1 - 1/243)/(2/3)
-605 = a1*(242/243)*(3/2)
-605 = a1*(121/81)
a1 = -605*81 / 121
dokończ obliczenia
-----------------------------------------
w (b)
S6 - S5 = a6 = 3
an = a1*qn-1
a6 = a1*q5
3 = a1*(1/2)5
3 = a1/32
a1 = 3*32 = 96
pozostałe przykłady podobnie
11 mar 19:19