?
Patryk: oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 1001 , które są podzielne przez 2lub 3
?
obliczyłem odzienie sumę liczb podzielnych przez 2 i przez 3, ale np 6 jest podzielna przez 2
i przez 3 jak to zrobic ?
16 paź 11:09
Patryk: najmniejsza liczba naturalna podzilna przez 2 to 2 a
1=2
16 paź 11:18
Patryk: a
1=2 r=2 a
n=1000
1000=2+2n−2
1000=2n
n=500
| | 2+1000 | |
s500= |
| *500=250500 |
| | 2 | |
a
1=3 r=3 a
n=999
999=3+3n−3
n=333
16 paź 11:43
Patryk: ?
16 paź 13:40
Patryk: ?
16 paź 14:26
Patryk: ?
16 paź 18:13
krystek: To trzeba odjąc podzielne przez 6 (sa dwa razy liczone.) Weź na zbiorach narysuj i popatrz .
16 paź 18:15
Rodney: nie rozumiem tego do konca ale moze pomoge, gdy podpowiem, ze polowa liczb podzielnych przez 3
odpada, bo zostala juz policzona wsrod tych podzielnych przez 2
16 paź 18:16
Rodney: po prostu 3,6,9,12,15,18
zauwaz ze co druga jest parzysta, czyli dzieli sie przez 2
16 paź 18:17
Patryk: ok
16 paź 18:17