zbadaj łączność
justyna: zbadaj czy działanie jest łączne:
a) a o b = 4a+b
b) a o b = 5(a+b)
Proszę niech ktoś mi wytłumaczy dokładnie jak się bada łączność bo mam rozwiązania do
niektórych zadań ale kompletnie nie wiem skąd one się biorą.
16 paź 10:54
Sławek:
Działanie jest łączne gdy dla dowolnych a, b, c zachodzi:
a o (b o c) = (a o b) o c
L = a o (b o c) = a o (4b+c) = 4a+ (4b+c) = 4a+ 4b +c
P = (a o b) o c = (4a+b) o c = 4(4a+b) + c =16a + 4b + c
czyli nie jest łączne bo L≠P
16 paź 12:41
justyna: ale dlaczego po prawej stronie mnożysz nawias razy 4 i dodajesz c? Proszę wytłumacz mi to bo
kompletnie nie wiem o co chodzi.
16 paź 14:03
Sławek:
Masz taką definicję działania
a o b = 4a+b
słownie to będzie tak:
pomnóż pierwszy argument przez cztery i do tego iloczynu dodaj drugi argument
teraz masz takie działanie:
(4a+b) o c
pierwszym argumentem jest: 4a+b
drugim argumentem jest: c
działanie 'o' dla tych argumentów wygląda tak
4*(4a+b) + c
16 paź 14:34
justyna: Bardzo dziękuję, wreszcie zaczynam coś rozumieć.
16 paź 15:56