pierwiastek równania?
Rodney: | | x(x+6) | |
Które z rozwiązań równania |
| =3x+2 JEST PIERWIASTKIEM równania. |
| | 2 | |
| | 2 | | | | 3 | |
[(4 |
| − |
| ) *0,35−1 |
| ] / 0,05 = 9,8 |
| | 5 | | 0,25 | | 4 | |
Wyszło mi z górnego równania że x
2 = 4
tak więc x to jest 2 lub −2
gdy do drugiego równania podstawiłem 2, to prawa strona zrównała się z lewą, lecz nie rozumiem
polecenia
"które z rozwiązań równania ... jest PIERWIASTKIEM równania"...
o co chodzi z tym pierwiastkiem? proszę o pomoc
16 paź 10:38
Maciek: a co z "−2" ?
16 paź 10:43
Maciek: a co z "−2" ?
16 paź 10:43
agata: Pierwiastek równania to to samo co rozwiązanie równania.
Twoje rozumowanie jest poprawne.Gdy podstawisz −2 to powinno wyjść l≠p.
Z tego wynika, że rozwiązaniem drugiego równania jest liczba 2.
16 paź 10:44
Maciek: czyli tylko 2
16 paź 10:46
agata: Tak, jeśli dobrze rozwiązałeś.
16 paź 11:10
Rodney: aha... ten pierwiastek w poleceniu mnie zastanwial, dzieki
16 paź 12:03