Dawid:

Wg mnie:
Rozpisujemy wartość bezwzględna:
| | ⎧ | x+1 gdy x≥−1 | |
| |x+1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−1 gdy x<−1 | |
Zaczynamy od robienia w przedziałach a więc:
1.
x≥−1
(x+1)
3 −3(x+1)
2≥0
x
3+3x
2+3x+1−3(x
2+2x+1)≥0
x
3+3x
2+3x+1−3x
2−6x−3≥0
x
3−3x−2≥0
dla x=2 wielomian równa się zero a więc x
3−3x−2 dzielimy przez x−2 i otrzymujemy
(x−2)(x
2+2x+1)≥0
zauważ że drugi nawias to wzór skróconego mnożenia a więc
(x−2)(x+1)
2≥0
Rysujemy linie rys wyzej
gdzie otrzymujemy że x=−1 i x≥2
Obydwa wynika należa do założenia 1 a więc sa poprawne.
2 sposób analogiczne tylko w przedziale x<−1
(−x−1)
3−3(−x−1)
2≥0
Grześ: robimy tak:
|x+1|
3−3|x+1|
2≥0
|x+1|
2(|x+1|−3)≥0, czyli |x+1|
2 zawsze jest nieujemne, czyli nie wpływa na wynik, czyli mozna
pominąć:
|x+1|−3≥0
|x+1|≥3
z własności:
x+1≥3 ⋁ x+1≤−3
x≥2 ⋁ x≤−4
x∊(−
∞,−4>U<2,+
∞)
Czy nie szybciej?