Styczna do krzywej
Szybi: Znajdź pkt lezący na krzywej f(x)= −2x
2 +4x −5 taki ze styczna do krzywej f poprowadzona w
tym punkcie ma współczynnik kierunkowy równy −4 i wyznacz wzór stycznej. Prosiłbym żeby mi to
wszystko rozpisać tak na chłopski rozum po kolei co się robi bez żadnych skrótów bo chciałbym
to wreszcie zrozumieć..Dziekuje
16 paź 10:11
Maciek:
16 paź 10:50
Maciek: halllllllllllllllllo czekam na kontakt − zadanie jest dość proste
16 paź 12:47
Szybi: no właśnie dla mnie nie jest proste...
16 paź 12:57
Maciek: mamy parabolę i prostą − dokładnie mają ze sobą 1 pkt. wspólny (prosta jest styczna)
16 paź 13:40
Maciek: obliczamy wierzchołki paraboli ze wzorów na p i q
16 paź 13:42
Maciek: p=−b2a
16 paź 13:43
Maciek: czyli p =1
16 paź 13:44
Maciek: teraz q=−Δ4a
16 paź 13:44
Maciek: q=−3
16 paź 13:45
Maciek: czyli wierzchołek wynosi (1;−3)
16 paź 13:46
Maciek: ponadto wyraz wolny c=−5 jest punktem przecięcia się paraboli z osią OY
16 paź 13:47
Maciek: ponadto wyraz wolny c=−5 jest punktem przecięcia się paraboli z osią OY
16 paź 13:47
Maciek: prosta ma postać y=−4x+b
16 paź 13:48
Szybi: i co dalej
16 paź 13:49
Maciek: czyli "b" nie znamy, ale wiemy, że parabola i prosta mają dokładnie jeden pkt. wspólny
16 paź 13:49
Maciek: y=−2x2 +4x −5
y= −2x + b
16 paź 13:51
Maciek: trzeba rozwiązać taki ukł. równań − y mamy wyliczone więc możemy porównać prawe strony
16 paź 13:52
Maciek: −2x2+4x −5= −2x+b
16 paź 13:52
Maciek: sorry −4x ma być
16 paź 13:53
Maciek: −2x2+4x −5= −4x+b
16 paź 13:54
Maciek: po przeniesieniu otrzymaliśmy: −2x2+8x−5−b=0
16 paź 13:55
Maciek: równanie kwadratowe ma dokładnie 1 rozwiązanie kiedy Δ=0
16 paź 13:56
Maciek: b2−4ac=0
16 paź 13:56
Grześ: jedno rozwiązanie, czyli Δ
x=0
Δ=64−8(b+5)
64−8(b+5)=0 /:8
8−b−5=0
b=3, czyli:
y=−2x+3
16 paź 13:58
Maciek: dokładnie
16 paź 14:00
Szybi: y= −2x + b a skad sie wzielo tutaj to −2x
16 paź 14:00
Maciek: wystarczy rozwiązać ukł. równań paraboli i prostej i wyjdą x i y − punkt styczności
16 paź 14:01
Maciek: poprawiłem − ma być −4x
16 paź 14:02
Maciek: ma wyjść (2; −5)
16 paź 14:03
Maciek:
16 paź 14:03
Grześ: Aj.. no zwykła literówka... miało być: y=−4x +3
16 paź 14:04
Szybi: aha teraz to napewno jakos ogarne

Dzieki
16 paź 14:04