zadania testowe
dzola: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a=8 b=6 jest równy A)10
B)8 C)6 D)5
16 paź 09:56
agata: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy połowie przeciwprostokątnej.
c2=a2+b2
c=10
R=5
odp.D
16 paź 10:18
ewka: r=a+b−c2
potrzebujesz c a że jest to trójkąt prostokątny to z tw.pitagorasa a2+b2=c2
c2=82+62=64+36=100
c=√100=10
więc r=8+6+102=12
KONIEC
16 paź 10:20
ewka: oj przepraszam zle doczytałam, to było policzone dla okręgu wpisanego
16 paź 10:21
ewka: dla opisanego jest
R=c2= 5
16 paź 10:22