graniastosłup
alusia: podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny o krawędzi 6cm i wysokości 2cm.
narysuj siatkę tego graniastosłupa. Oblicz jego objętośc, pole powierzchni i długość
przekątnej ściany bocznej.
16 paź 09:39
Morrigan:

czerwone to wysokość h=b=2cm
zielone to krawędź podstawy a=6cm
wystarczy teraz obliczyć wg wzorów na objętość i pole i masz wszsytko zrobione,
a przekątna (różowa) jest ze wzoru a
2+b
2=c
2... a "c" to różowy...
więc mając dane 6
2+2
2=c
2 => 36+4=c
2 => 40=c
2 => c=
√40 => c= 2
√10
V=pole podstawy * wysokość => v=2*6*2
a pole powierzchni to sobie wszystko policz i dodaj i będziesz miał...
a żeby pole trójkąta obliczyć, to oblicz sobie jego wysokość... masz tam ścianę boczną i tak
samo jak przekątną oblicz ze wzoru, tyle że podstawisz sobie połowę podstawy tylko
16 paź 12:02
rwrw33wr: e3ygrwygrw3rw3rw3r
17 gru 17:36
hehe : no tak fajne fajne tylko ze u nas takie cos nie będzie
17 gru 17:37