sprawdzię czy dobrze rozwiązane jest to zadanie:(
:(: między 2 i 18 wstawiam trzy liczby x y i x
czyli mam
2, x, y, z, 18
trzy pierwsze mają tworzyć ciąg arytmetyczny czyli ten ciąg to 2,x,y czyli korzystając z
własności ciagu arytmetyczneg otrzymuję :
x-2=y-x
y=x-2+x
y=2x-2
trzy ostatnie czyli y,z,18 mają tworzyć ciag geometryczny czyli korzystając z własnosci
ciągu geometrycznego otrzymuję :
18/z = z/y
z2=18y
z=pierw(18y)
oraz suma 5 liczb ma być równa 45 czyli
2+x+y+z+18=45
20+x+y+z=45
x+y+z=45-20
x+y+z=25
zatem mam równanie
x+y+z=25
z własności ciagu geometrycznego wynikało, że z=pierw(18y)
co podstawię do mojego równania w miejsce z
x+y+pierw(18y)=25
x+y+3pierw(2y)=25
z własności ciagu arytmetycznego wynikało, że y=2x-2 co podstawię do mojego równiania w
miejsce y
x+2x-2+3pierw[2(2x-2)]=25
3x+3pierw(4x-4)=27
3x+6pierw(x-1)=27 /:3
x+2pierw{x-1)=9
2pierw(x-1)=9-x
obie strony podnoszę do drugiej potęgi
4(x-1)=(9-x)2
4x-4=81-18x+x2
x2-18x-4x+81+4=0
x2-22x+85=0
delta=(-22)2 -4 * 1 * 85=484-340=144
pierw(delta)=12
x1= (22-12)/2=10/2=5
x2=(22+12)/2=34/2=17
gdy x=5
to
y=2x-2=2*5-2=10-2=8
z=pierw(18*8)=pierw(144)=12
gdy x=17
to
y=2x-2=2*17-2=34-2=32
z=pierw(18*32)=pierw(576)=24
ale w tym przypadku nie zgadza nam się suma liczb która miała wynosić 45
czyli wstawiamy liczby 5,8,12
11 mar 17:07