CIĄGI
Ania: Pole kwadratu K jest równe 8. środki boków tego kwadratu połączono tworząc czworokąt
C
1.Następnie połaczono środki boków czworokąta C
1 tworząc czworokąt C
2 itd. Suma pól
| | 3 | |
czworokątów K+C1 + C2+...=15 |
| Wyznacz n. |
| | 4 | |
a
1=8
| | a1 (1−qn | | 3 | |
Sn= |
| = 15 |
| |
| | 1−q | | 4 | |
no właśnie z tego wychodzi mi n=6, ale to nie jest to moje szukane n. w odpowiedzi do zadania
powinnam odjąc 1 i moje n=5 DLACZEGO? Dlaczego n=6−1=5? Nie rozumiem dlaczego ostateczna
odpowiedź to 5, a nie 6?
czy Ktoś mi to wyjaśni?
16 paź 00:15
ICSP: zadanie z próbnej matury rozszerzonej z roku 2010
16 paź 00:17
Ania: he he TAK!
16 paź 00:19
Godzio: Z operonu o ile dobrze pamiętam
16 paź 00:23
Ania: Tak, ale czy Ktoś udzieli mi odpowiedzi?
16 paź 00:24
ICSP: Jak ja sobie przypomnę przez co musiałem przejść
16 paź 00:24
Ania:
16 paź 00:31
Godzio: Hahaha

zaraz zerknę na to zadanie
16 paź 00:32
Ania: No miło by było
16 paź 00:34
Godzio: Ponieważ, w zadaniu masz jasno:
K + C1 + C2 + ... + Cn −− n jest liczbą utworzonych czworokątów, ale widać, że K
nie wlicza się do tych czworokątów, dlatego n = 5
16 paź 00:36
Ania: Super

! O taką odpowiedź mi chodziło.

WIELKIE DZIĘKI
16 paź 00:40