Ciągi
Dawid: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu (an) w ktorym a1=3, a2=33, a3=333, a4=3333 ...
15 paź 23:53
amylaz: Wg mnie:
S
n=3(1+11+111+1111+...+1111...111) w ostatniej liczbie w nawiasie masz "n" jedynek i liczb w
nawiasie tez jest n
I teraz zapiszmy sumę z nawiasu jako:
Zatem interesuje nas suma z nawiasu:
| 101−1 | | 102−1 | | 10n−1 | | 10(10n−1)−9n | |
| + |
| +...+ |
| = |
| (zauważ że jest do zsumowania |
| 9 | | 9 | | 9 | | 81 | |
ciąg geometryczny 10,100,1000 itd zastosowałem sumę c geometrycznego oraz odjąłem "n" jedynek)
mamy mnożąc to co wyszło razy 3 szukaną sumę:
16 paź 03:32
Dawid: Niby tak. Próbowałem podobnie a mianowicie
Sn=10−13+100−13...
Sn=13(10−1+100−1+...)
Sn=13(10+100+1000... −(1+1+1+1+1...) jest n wyrazów i n jedynek wiec obliczajac ze wzoru
na sume c geo otrzymujemy:
Sn=13(10(10−10n)−9−n)
Zarówno ten wzór jak i Twoj amylaz wydaje się słuszny i dobry. Co więcej dla n=2 wychodzi ta
sama liczba, niestety nie jest to 33...
16 paź 10:21
Dawid: Poprawiam bład w kocowym wzorze
Jakieś pomysły?
16 paź 10:36
Dawid: Ok głupi nie pomyślałem

dla n=2 otrzymujemy 36 a więc sumę 3+33. Dziękuje za pomoc
16 paź 11:10