Pole prostokąta
Rodney: Długość prostokąta powiększono o p% , szerokość zmniejszono o p% i otrzymano prostokąt,
którego pole jest o 16% mniejsze od pola pierwotnego prostokąta. Oblicz p.
Nie wiem jak to ugryźć, proszę o pomoc
15 paź 22:54
Buka: a*b = P xa*yb= 0,16*P x+y=1 tylko na tyle mnie stac
15 paź 22:57
Rodney: oj... chyba marna pomoc

podejrzewam, że początek będzie taki:
xy = P
| | p | | p | | 84 | |
(x+ |
| )(y− |
| )= |
| P |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
może źle myślę, ale tak mi się wydaje
15 paź 23:03
Buka: No to cos podobnego
15 paź 23:04
Eta:
p>0
(1+p)a*(1−p)b= 0,84 ab
1−p2=0,84 => p2= 0,16 => p=0,4 = 40%
15 paź 23:11
Rodney: dzieki za rozwiazanie ale wydaje mi sie niedokladne... mialem znalezc p
a p w tym zadaniu wyniesie chyba 40, a nie 0,4
15 paź 23:24
ICSP:
15 paź 23:26
Rodney: mój pomysł to
| | p | | p | |
(1+ |
| )a*(1− |
| )b= 0,84 ab |
| | 100 | | 100 | |
teraz mi wyszło, że p = 40 i moim zdaniem takie rozwiazanie jest zgodne z trescia zadania
15 paź 23:27