Na ile sposobów z grupy złożonej z 6 Czechów...
Dysania: Na ile sposobów z grupy złożonej z 6 Czechów, 5 Polaków i 4 Słowaków można wybrać
delegację złożoną z 2 osób tej samej narodowości?
11 mar 17:06
mm: zastosuj kombinacje
11 mar 17:51
mm: rozwiązuję tutaj: http://www.korki24h.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=6
11 mar 17:59
Mickej: yhm ładny koks z ciebie profesorku

tylko ja nie widzę tutaj prawdopodobieństwa.....
NA ILE SPOSOBÓW
11 mar 18:44
mm: to co najważniejsze jest
będzie zainteresowanie Profesorek POMOŻE!
11 mar 18:52
Bogdan:
Oczywiście, że są kombinacje. Zapiszmy rozwiązanie w sposób jaśniejszy:
polacy czesi słowacy | razem
5 6 4 | 15
--------------------------------------------
1 1 |
1 1 | 2
1 1 |
Zapisanie danych w tabelce w czytelny sposób podpowiada rozwiązanie.
|Ω| = (152) |A| = (51)*(61) + (51)*(41) + (61)*(41)
Odp.: Delegację można wybrać na |A| sposobów.
11 mar 18:54
mm: Ale Bogdan chyba rozwiązał zadanie dla delegacji różnej narodowości, a w zadaniu jest TEJ
SAMEJ narodowości
11 mar 18:58
mm: czy źle widzę?
11 mar 18:58
Mickej: dobrze widzisz
11 mar 18:59
mm: no, to chociaż w jednym się zgadzamy
11 mar 19:00
dobra rada:
Moc A = C62 + C52 +C42
11 mar 19:05
Bogdan:
No tak, rozwiązałem dla różnych narodowości, źle odczytałem
11 mar 19:05
Bogdan:
Dla delegacji złożonej z tej samej narodowości mamy:
polacy czesi słowacy | razem
5 6 4 | 15
--------------------------------------------
2 |
2 | 2
2 |
|A| = (52) + (62) + (42)
11 mar 19:08