Matura, maj 2006
geodeta: Liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+30
a) Wyznacz wartości współczynników a i b
b) Oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu
15 paź 22:10
agata: W(3)=0 i W(−1)=0
54+9a+3b+30=0
−2+a−b+30=0
Rozwiąż ten układ równań
15 paź 22:14
Monia: Geodeta mam pytanie

studiujesz geodezje? Czy tylko taki nick masz? Chcialabym sie troche
dowiedziec o tym kierunku, bo mnie interesuje
15 paź 22:16
geodeta: Zamierzam studiować ten kierunek, ale z polski podstawowym, matmą podstawową, angielskim też
podstawowym oraz geografią rozszerzoną na maturze nie wiem czy się dostanę.
15 paź 22:26
Monia: Na platne napewno, a ty o jakiej uczelni myslisz? No ja tak samo, tylko, ze bez gery, wiec
raczej pewne, ze sie nie dostane
15 paź 22:28
geodeta: Kiedyś myślałem o AGH, ale teraz to sam już nie wiem
15 paź 22:31
Monia: No tam, to wysoki poziom jest

z tego co slyszalam, wiec powodzenia
15 paź 22:32
geodeta: Monia, a ty na jakiej uczelni zamierzasz studiować
15 paź 22:35
Monia: Teraz to jedynie politechnika poznanska, o ile sie dostane, albo utp w bydgoszczy. Na platne
nie ide, bo zal mi kasy, a nie wiem czy dalabym rade
15 paź 22:38
geodeta: Jak nie geodezja to masz jakiś kierunek zastępczy ?
15 paź 22:44
Monia: Tak, inzynieria srodowiska, diettyka, fizjoterapia(zdaje mature z biologii, wiec moze jakies
szanse mam) albo sie jeszcze cos wymysli, a ty?
15 paź 22:46
geodeta: jak nie geodezja to finanse i rachunkowość
15 paź 22:48
Monia: Tez o tym myslalam, ale tutaj jest platne i dupa
15 paź 22:50
geodeta: Skąd wiadomo, które są płatne a które nie

to chodzi o to stacjonarne i niestacjonarne ?
15 paź 22:52
Monia: Zalezy od uczelni, jesli jest wyzsza szkola , to wszystko masz platne, uniwersytet masz darmo i
politechnike
15 paź 22:53
geodeta: aha, więc to tak jest.
Rodzice mnie namawiają na bezpieczeństwo narodowe, ale nie wiem czy to taki dobry kierunek
15 paź 22:56
geodeta: Mogę prosić o twój numer gg
15 paź 22:59
Monia: Nic o tym nie slyszalam, moze i dobry, musialbyc o tym poczytac troche. Najmniej napewno oplaca
sie isc na humanistyczne kierunki
15 paź 22:59
: nie koniecznie są dobre kierunki humanistyczne, na necie poczytaj co nieco to się dowiesz.
15 paź 23:00
Monia: Ok, tylko, ze teraz mam wylaczone 35097235
15 paź 23:01
geodeta: ok. dzięki
15 paź 23:03
geodeta: a=b−28
84+9(b−28)+3b=0
84+9b−256+3b=0
b=14,(3)
a=−13,(6)
Obliczyłem, ale wynik się nie zgadza. Powinno wyjść a=−14, b=14
Gdzie zrobiłem błąd
16 paź 13:28
geodeta: Proszę o POMOC

16 paź 13:42
geodeta:
16 paź 14:37
Ewka : błąd rachunkowy
84+9b−252+3b
12b=168
b=14
17 paź 19:39