Wyznacz współczynniki liczbowe
geodeta: Oblicz współczynniki liczbowe p i q wielomianu
W(x)=x3+px2+qx−5, wiedząc, że W(−1)=1 i W(2)+13
15 paź 22:07
Malaga: nie jestem pewny ale,spróbuj zrobić z tego układ równań
W(x)=x3+px2+qx−5 ( w miejsce x podstaw −1)
W(x)=x3+px2+qx−5 ( w miejsce x podstaw 2)
wylicz p , q jako niewiadome metodą podstawiania.
tam chyba miało być W(2)=13?
15 paź 22:10
Malaga: powinno chyba wyjść coś takiego
{−13+p−q−5=1
{23+p*22+2q−5=13
rozwiąż
15 paź 22:13
geodeta: −6+p+q=1
3+4p+2q+13
po obliczeniu niewiadomych wyszedł mi nie prawidłowy wynik, bo q=−6 p=1, a powinno być p=4 q=−3
Proszę o dalszą pomoc...
15 paź 22:22
15 paź 22:31
geodeta: znalazłem jeden błąd...
15 paź 22:32
Malaga: no widzisz , chyba powinno teraz wyjść

jak coś to napisz na forum swoje rozwiązanie i znajdziemy błędy .
15 paź 22:34
geodeta: Ale nadal zły wynik wyszedł...
−6+p−q=1
3+4p+2q=13
p=7−q
3+4(7−q)+2q=13
3+28−4q+2q−13
p=7−q
q=22
p=−15
15 paź 22:34
Malaga: 1.{p=7+q
2.{4p+2q=13
tak powinno być dobrze...(jak ja napisałem teraz)
______________
ej ale wiesz że jak przenosisz na drugą stronę to zmieniasz znak?
np masz
4x+1=4
przenieść chcesz 1 na drugą stronę
4x=4−1
4x=3
...
15 paź 22:38
Malaga: sorry tam miało być
1.{p=7+q
2.{4p+2q=10
15 paź 22:40
Malaga: p=7+q
4(7+q)+2q=10
−−−−−−
p=7+q
24+4q+2q=10
−−−−−−−−
p=7+q
6q=−14
−−−−−−
q=−
146
dokończ ..
15 paź 22:47