epic: Wykaż, że jeśli a jest liczb naturalną, to a3−a jest podzielna przez 6
Na razie wywnioskowałem tyle:
a3−a = a(a2−1) = a(a−1)(a+1)
a∊N => N={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11...}
by a było podzielne przez 6 to a={3,9,27...}
Niem mam pomysłu jak to zapisać
15 paź 21:43
krystek: zwróc uwage ,że (a−1)a(a+1) jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych i jest podzielny przez 2
i 3 czyli jest podzielny przez 6
15 paź 21:46
agata: a−1, a, a+1 kolejne liczby naturalne, a≥1.
np 0,1,2 lub 1.2.3i.t.d
a iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6, bo w tej trójce zawsze
jest liczba parzysta i liczba podzielna przez 3
15 paź 21:52
epic: Dziękuję Wam za pomoc.
15 paź 21:53