matematykaszkolna.pl
pomóżcie proszę danonek: Hej! Przepraszam,że tutaj zaśmiecam forum, ale już nie wiedziałam kogo prosić o pomoc. Może ktoś też wykaże się dobrą znajomością chemii. Mam zadanie , którego w ogóle nie rozumiem: Uzasadnij przebieg reakcji: działanie kwasów i soli na metale(potas+kwas chlorowodorowy)? O co w ogóle w tym chodzi?
15 paź 21:06
danonek: nikt nie pomoze?
15 paź 21:12
Mateusz: Odpowiedz jest bardzo prosta trzeba tylko wiedziec ze o aktywnosci metalu mozna wnioskowac na podstawie jego połozenia w tzw szeregu aktywnosci ktory tworzą metale uszeregowane zgodnie ze zmniejszającą sie zdolnoscią do oddawania elektronów jak dobrze pamiętam szło to tak: Li,K,Ca,Na,Mg,Al,Zn,Cr,Fe,Ni,Sn,Pb H,Sb,Cu...itd dalej nie pamiętam(nie chce tu skłamac ) ale dokładniejszy szereg aktywnosci znajdziesz na internecie i teraz tak metale ktore znajdują sie na lewo od wodoru w szeregu aktywnosci mogą wypierac go z kwasów nieutleniających czyli taich jak HClaq,HFaq rowniez rozcienczone roztwory HNO3 i H2SO4 itp czyli potas spełnia te wymogi a wiec....emotka
15 paź 21:16
Mateusz: własciwie wymóg nie wymogiemotka
15 paź 21:17
danonek: no ale ta reakce trzeba jakos rozpisac, nie mam pojecia jak, wiem, ze cos bedzie z tymi elektronami, kationami...
15 paź 21:19
Mateusz: Eee nie wydaje mi sie samo uzasadnienie słowne wystarczy mozna jeszcze zapisac reakcje w formie cząsteczkowej lub jonowej
15 paź 21:21
danonek: a jak ta reakcje zapisac? o co w tym chodzi?mam tu jeszcze kilkanascie innych przykladow do zrobienia, wiec jesli moglbys podaj mi przyklad jak sie to robi bylbym bardzo wdzieczny
15 paź 21:23
Mateusz: No jak to jak podałęm ci ten szereg napięciowy i napisałem ze jezeli metl stoi na lewo od wodoru to taki metal wyprze ten wodor z kwasu natomiast wszystkie metale stojące na prawo od wodoru(tu wszystkich nie wypisałem) juz go nie wyprą ale tak czy siak do metalu mozna dobrac odpowiedni kwas ktory go roztworzy ale to juz inna bajka np 2K+2HClaq→2KCl+H2 i tyle natomiast juz np Cu+HCla nie zachodzi bo miedz stoi na prawo od wodoru
15 paź 21:29
danonek: mam zrobic na wzor takiego czegos: Fe+CuSO4 −−−> FeSO4+Cu Fe0 − 2e(kreska nad e) −−−> Fe2+ Cu2+ +2e(kreska nad e) −−−> Cu+ Cu+FeSO4 −−−> reakcja nei zachodzi I wszystko mam tak rozpisać
15 paź 21:33
Mateusz: aha trzeba było tak od razu bierz szereg napięciowy metali do łapki i kieruj się taką zasadą: metal bardziej aktywny wypiera metal mniej aktywny z roztworu jego soli i teraz tak metale najbardziej aktywne są na lewo od wodoru(na początku szeregu napieciowego) ujemna wartosc potencjału w szeregu wskazuje że metal ma większą zdolnosc do utraty elektronó niz wodór tzn większa zdolnosc metalu do utleniania się czyli metal jest silniejszym reduktorem teraz juz sobie chyba poradzisz jak widac mozna to tez zrobic bez rozpisywania reakcji no ale to juz chyba nie problem
15 paź 21:41
Mateusz: Czyli po prostu prosciej jescze ci napisze, reakcje te zachodzą zgodnie z regułą szeregu napięciowego. W szeregu napięciowym pierwiastki ułożone są w kolejności wzrastających potencjałów normalnych tak, że każdy pierwiastek redukuje w roztworze jony pierwiastków o wyższym potencjale, czyli wypiera go z roztworu soli.
15 paź 21:45
Danonek: I tak nic, z tego nie rozumiem, to znaczy nie wiem jak to zapisac
15 paź 22:13
Mateusz: Czego tu nie rozumiesz mamy szereg aktywnosci chocby ten: Li,K,Ca,Na,Mg,Al,Zn,Cr,Fe,Ni,Sn,Pb H,Sb,Cu...itd −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> spadek aktywnosci czyli żelazo jest aktywniejsze od miedzi bo miedz jest daleko za żelazem czyli miedz nie wyprze żelaza z roztworu jego soli czyli miedz nie zredukuje nam jonów żelaza ktore występują w roztworze wodnym soli żelaza(miedz jest słabszym reduktorem od żelaza) co w zasadzie konczy dowód no ale jak juz chcesz rozpiske przypomnam reduktor to substancja ktora oddaje elektrony i w ten sposob powoduje redukcje innej substancji Gdyby zachodziła reakcja: Cu+FeSO4−−−−>CuSO4 + Fe to zgodnie z bilansem: 0 II Cu −2e→Cu II 0 Fe +2e→Fe żelazo utleniaczem nie moze byc utleniaczem(zeby to stwierdzic musiałbys sie zagłębic w konfiguracje elektronową zeby zelazo było utleniaczem musiałoby tworzyc aniony(przyjmowac elekrtrony) a żelazo nie tylko ogolnie metale tworzą kationy−czyli są dobrymi reduktorami natomiast niemetale typu brom,jod,chlor fluor tworzą aniony i są dobrymi utleniaczami)
15 paź 23:32
Mateusz: u ciebie jest odwrotnie wykazałes że iedz w tej reakcji jest utleniaczem co prawdą nie jest
15 paź 23:33