Niewymierność w mianowniku
Ala: Witam,
mógłby ktoś pomóc usunąć niewymierność?
11+√2+
√3
Tylko ten
√3 też jest w mianowniku, ale nie potrafię go tam umieścić graficznie
15 paź 20:58
15 paź 20:59
Ala: Dokładnie.
15 paź 20:59
krystek: mnożysz licznik i mianownik przez (1−(√2+√3))
I potem jeszcze raz zobaczysz przez co jak to zrobisz.
15 paź 21:04
Ala: Oki, dzięki wielkie
15 paź 21:08
kachamacha: | 1−√2−√3 | | 1−√2−√3 | | 1−√2−√3 | |
| = |
| = |
| = |
| 1−(√2+√3)2 | | −4−2√6 | | −(4+2√6) | |
15 paź 21:09
krystek: kachamacha dobra Ciocia.
15 paź 21:17
agata: | 1 | | (1+√2)−√3 | | 1+√2−√3 | |
| * |
| = |
| |
| (1+√2)+√3 | | (1+√2)−√3 | | 2√2 | |
15 paź 21:21